6 viktige vurderinger før du flytter til nettskyen

6 viktige vurderinger før du flytter til nettskyen.

30 000 bedrifter skal flytte systemer eller programvare til nettskyen i 2019. Her er viktige punkter bedriften bør vurdere når leverandør skal velges.

6 viktige vurderinger før du flytter til nettskyen.

30 000 bedrifter skal flytte systemer eller programvare til nettskyen i 2019. Her er viktige punkter bedriften bør vurdere når leverandør skal velges.

6 viktige vurderinger før du flytter til nettskyen.

I januar 2019 intervjuet analysebyrået Infact 200 ledere i små og mellomstore bedrifter om deres fremtidige IT-planer. Funnene viser at 15 prosent skal flytte systemer, programvare eller hele IT-driften til nettskyen i 2019. Det tilsier at 30 000 bedrifter gjennomfører endringer i deres viktigste infrastruktur, og flyttingen gjøres mens bedriften er i full fart. 

I løpet av 2019 skal Amesto hjelpe minst 400 bedrifter til en tryggere driftshverdag.

Dette krever god planlegging og trygge prosesser, særlig når det kommer til drift av virksomhetskritiske systemer som:

 • Regnskap (Visma Business og Visma Global)
 • Lønn (Visma lønn og Huldt & Lillevik)
 • Kontorstøtte (Office 365)

Det er derfor viktig at kjøpere ser under panseret på hver leverandør og velger de som gir trygge svar, kan fagfeltet, og garanterer en smidig flytteprosess til en fornuftig kostnad.

Nettskyen er den nye normalen

Nettskyen er nå normen, og opplevde fordeler er sikkerhet, fleksibilitet og lavere kostnader. Årsaken til at mange flytter har sammenheng med at små og mellomstore bedrifter ikke har råd til å ha stor egen IT-avdeling. Dette bekreftes av nevnte undersøkelse der kun 8,5 prosent skal ruste opp intern avdeling: De fleste har enten flyttet, skal flytte eller vurderer å flytte til skyen. I forkant av slike strategiske beslutninger bør ledere ha gjort seg en mening om følgende seks punkter:

 1. Solide leverandør: De største skyleverandørene har investert millioner og sågar milliarder i å bygge løsninger med konkurransedyktige priser som fungerer under alle forhold, med høy sikkerhet. Microsoft er en av de som har investert mest, og det er også bærebjelken i Amestos driftsløsninger. Det har gitt forutsetningen til å lage et rammeverk der det er enkelt å levere unike fordeler til hver kunde. Siden en leverandørs lønnsomhet er knyttet hvor tilfreds kundene er, vil god service og fleksible tjenester være grunnstammen i tilbudet.

 2. Velg spesialiserte tilbydere: Det er en stor fordel å ha leverandører med fag- og bransjekompetanse. Innen regnskap og lønn er vi blant de i Norge med mest kunnskap om hvordan de ulike programvarene brukes. Vi kjenner til viktige integrasjoner og skreddersømmen i systemene, og vet hvilke prosesser løsningene støtter. Dessuten er det ingen tvil om at viktig programvare har det bedre på en moderne infrastruktur fremfor utdaterte servere under en pult eller i en kjeller.

  Datterselskapet til Hydro drifter sin økonomiløsning på en moderne infrastruktur. 

 3. Ta kontrollen tilbake: Infact sin undersøkelse avdekker at tre av fire økonomiledere mangler oversikt over hvor mye bedriften bruker på IT. En del av årsaken er at ledere med firmakort kjøper ulike systemer fra mange skyleverandører. Det fører til at bedriften mister oversikt, og de ansatte ender opp med skylapskaus. Derfor bør bedriften samle systemer hos færre leverandører, og skape homogene løsninger som favner alle – så langt det lar seg gjøre.

 4. En fremtidsrettet infrastruktur: Ledere bør velge skyer som støtter bedriften inn i fremtiden. Tingenes internett, analyse av store data og kunstig intelligens er nå tilgjengelig for alle, og kostnadene synker markant. Skyen bør kunne levere på avanserte behov fordi bedriften vil bruke helt andre verktøy om få år. Det krever fleksibilitet og datakraft.

 5. Tilbyr rike funksjoner: Skyleverandøren bør kunne tilby smarte funksjoner som fornyer og forbedrer arbeidsformer, i dag og i fremtiden. Det bør være et rikt utvalg av komplimenterende tjenester som integreres inn i deres systemer og prosesser. Viktige punkt å granske nøye handler om mobilitet, sikkerhet, muligheten til at ansatte kan hjelpe seg selv med enkle gjøremål som å laste ned apper eller tilbakestille passord, m.m.

 6. Samsvar med regler og retningslinjer: I takt med at det innføres stadig nye lover og regler, særlig knyttet til personvern, bør virksomheten samle så mye av sin data i få datasenter. Store leverandører bygger bedre rammeverk enn hva mindre bedrifter evner selv, og faren for datatap er nær null, spesielt sammenlignet med drift på utdaterte servere.

Maskinene dere bør flytte fra!

Bedrifter over hele landet drifter viktig programvare på maskiner som er fulle av sikkerhetshull. Hos mange har «best før» datoen enten utløpt eller nærmer seg faretruende fort.
Les mer

Blir du klar til Flyttedagen?

Norske bedrifter av alle størrelser omfavner skyen i raskt tempo. En undersøkelse Infact gjorde mot 200 ledere i små og mellomstore bedrifter i januar 2019, viser at 15 prosent skal flytte regnskaps- og driftssystemer til skyen i løpet av året. Er du en av dem?
bestill gratis flyttetest
 

9 tegn på at bedriften er klar for nettskyen

En fersk undersøkelse mot 200 ledere i små og mellomstore bedrifter, viser at 30 000 virksomheter skal flytte systemer og/eller programmer til nettskyen i løpet av kort tid. Er du en av de?
Les mer
 

«Skyen er sikrere enn datarommet ditt»

Sikkerhet er blant hovedgrunnene til å velge drift i nettskyen. Dette i følge norske bedriftsledere og anerkjente sikkerhetseksperter.
Les mer