Maskinene dere bør flytte fra!

Server i eget hus?

Maskinene dere bør flytte fra!

Bedrifter over hele landet drifter viktig programvare på maskiner som er fulle av sikkerhetshull. Hos mange har «best før» datoen enten utløpt eller nærmer seg faretruende fort.

Server i eget hus?

Maskinene dere bør flytte fra!

Bedrifter over hele landet drifter viktig programvare på maskiner som er fulle av sikkerhetshull. Hos mange har «best før» datoen enten utløpt eller nærmer seg faretruende fort.

På tide å flytte?

Har dere en server i kjelleren eller under pulten?

Blant landets 200 000 små og mellomstore bedrifter finnes en høy prosentandel som fortsatt har server i eget hus. Enten under pulten til han eller hun som rakk opp hånda da det ble forespurt om noen kunne data, eller så er maskinen(e) plassert i et kott, står i teknisk rom eller i kjelleren. Maskinen durer døgnet rundt, og driftstilværelsen med «ute av syn, ute av sinn» kan mange sikkert kjenne seg igjen i.

Utfordringen er at ofte kjører disse serverne systemer som:

  • Regnskap (Visma Business og Visma Global)
  • Lønn (Visma Lønn og Huldt & Lillevik)
  • Kontorstøtte (Outlook og andre Microsoft-programmer)

Disse programmene er limet i virksomheten. De støtter arbeidsprosessene, og følger pengestrømmen. Mistes tilgang, stopper bedriften.

Servere som går ut på dato

Programvare som ikke lenger støttes.

Utgående servere

En server behøver et operativsystem, og kjører som regel databaser knyttet opp mot programvaren. De mest brukte versjonene er Microsoft-løsninger som Windows Server og SQL Server. Produsenten støtter de ulike versjonene i ti år fra de er utgitt, og dette innebærer at programvaren jevnlig får tekniske- og sikkerhetsmessige oppdateringer som sikrer og forbedrer. Når den tekniske støtten opphører, oppfordres kundene til å oppgradere til ny versjon i god tid før dette, eller (helst) å flytte driften til en skyleverandør. De versjonene som snart går ut på dato er:

  • SQL Server 2008 og 2008 R2. Best før. 9. juli 2019
  • Windows Server 2008 og 2008 R2. Best før: 14. Januar 2020.

Derfor bør bedriften sterkt vurdere å flytte driften til en tilbyder som er spesialisert på programvare for forretningsprosesser. Vestlandsbedriften Seatrans har satt ut driften.

En flytteprosess som haster

Selv om det ikke er noe krav om at bedriften må migrere fra 2008-versjonene, er det en kjensgjerning at ustøttede maskiner blir fritt vilt for hackerne. Oppgraderingen av maskinen, eller flytting til skyen, bør startes snarest mulig, fordi jo nærmere utløpsdatoen, desto vanskeligere vil det være å få hjelp i sommerferien, eller rundt juletider. De som kjører eldre versjoner har enda dårligere tid fordi deres maskiner har ikke vært støttet i lang tid, og det er bare flaks om ikke serveren har blitt hacket. Vil du sjekke status for ditt eldre operativsystem? Sjekk ut Microsoft sin oversikt her.

Amesto Firstpoint er klare til å hjelpe SMB-ledere med å flytte IT-driften til skyen.

Les mer om Flyttedagen

Tre grunner for å flytte serveren til en

Moderne infrastruktur.

Bedriften bør flytte regnskaps-, lønns, og kontorstøtteprogramvaren til skyen av disse årsakene:

  • Digitalisering og innovasjon: I en sky er det raskt å komme i gang med løsninger som forenkler prosesser, fjerner manuelle rutiner, og gjør det enkelt å ta i bruk nye funksjoner.
  • Alt blir enklere og billigere: Bedriften slipper å bruke tid på gamle maskiner og får lavere kostnader til drift. 
  • Samsvar med regler og retningslinjer: Data i en sikker skytjeneste er mange ganger tryggere. De er beskyttet med den seneste teknologien som oppdateres i sanntid. Det er særlig viktig med tanke på nye regler som GDPR.